När du ska koka kola bör du använda en rymlig kastrull med tjock botten. Använd gärna en träsked att röra om med.
Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Smörj med flytande margarin eller smör så blir det lättare att få loss kolabitarna sen. Istället för en form kan du använda ischokladformar om du vill.
Blanda ihop alla ingredienserna i kastrullen. Smält ihop dem på högsta värme samtidigt som du rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme och försök då undvika att röra om så mycket. Smeten pöser upp rejält så var försiktig så att den inte kokar över.
När smeten börjar sjunka och tjockna ska du börja röra om igen. Låt sedan fortsätta koka.
Tiden kola behöver koka för att bli klar varierar beroende på vilken kastrull du använder. För att veta enklast veta när kolan är klar kan du använda en kökstermometer. När kolan når 120-125°C är den mjuk/seg och när man är över 130°C blir det hårda kolor.
Om du inte har en kökstermometer kan du göra kulprovet för att se om kolan är klar.
Ta av kastrullen från plattan när kolan kokat klart. Häll smeten i formen eller i ischokladformarna. Var försiktig för kolan är varm! Låt svalna och stelna i rumstemperatur.
Skär med vass kniv så att du får fyrkantiga bitar. Bitarna kan du linda in i smörpapper eller aluminiumfolie.
Hej Daniel! Jag var bortrest under julen och inte kunnat svara förrän nu. Tråkigt att det inte gick så bra för dig, när jag gör chokladkolan brukar jag inte behöva röra om medan den kokar. Men det kan förstås variera lite beroende på hur varm plattan är samt vilken typ av kastrull du använder.
Supergott
Skriv en kommentar