Chokladkola.se

Mintchokladkola


Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 4 msk kakao
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • Pepparmyntolja

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienserna i kastrullen. Smält ihop dem på högsta värme samtidigt som du rör om. Fortsätt koka på medelhög värme och försök då undvika att röra om så mycket. Smeten pöser upp rejält så var försiktig så att den inte kokar över.

När smeten börjar sjunka och tjockna ska du börja röra om igen. Låt sedan fortsätta koka.

Tiden kola behöver koka för att bli klar varierar beroende på vilken kastrull du använder. För att veta enklast veta när kolan är klar kan du använda en kökstermometer. När kolan når 120-125°C är den mjuk/seg och när man är över 130°C blir det hårda kolor.

Om du inte har en kökstermometer kan du göra kulprovet för att se om kolan är klar.

Ta av kastrullen från plattan när kolan kokat klart. Häll smeten i en form som du klätt med smörpapper. Låt svalna en stund och strö sedan kokosflingor över. Låt stelna i rumstemperatur.

Skär med vass kniv i bitar. Bitarna kan du linda in i smörpapper eller aluminiumfolie.


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2014-06-03 12:02:58, av Ninis

Den här kolan måste jag testa. Sparar ner en länk hit...

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar