Chokladkolapaj med pecannötter

Paj med kola och pecannötter

Servera gärna den söta pajen med grädde som smaksätts med några droppar konjak eller whisky.

Ingredienser: 
Botten:
60 g osaltat smör
2 msk socker
1/4 tsk salt
1/2 ägg
2 msk kall mjölk
2 dl vetemjöl
---
Fyllning:
3 dl ljus sirap
2 dl brun farin
2 msk kakao
4 ägg
2 äggulor
60 g osaltat smör
2 1/2 dl pecannötskärnor
---
Till servering:
2 dl vispgrädde
några droppar konjak eller whisky
Så här gör du: 

Botten

Vispa smör, socker och salt med elvisp på hög hastighet tills blandningen är krämig. Vispa det halva ägget till skum. Tillsätt det och vispa på hög hastighet i 30 sekunder. Tillsätt mjölken och vispa på hög hastighet i 2 minuter. Tillsätt mjölet och vispa på medelhastighet i 5 sekunder, sedan på hög hastighet tills det är välblandat, ca 5 sekunder. OBS. Degen får ej överarbetas. Skrapa upp degen och forma till en bulle som plattas till. Förvara i påse, i kylskåpet över natten.

Fyllning

Rör ihop sirap, socker, kakao, ägg och äggulor till en jämn smet. Smält smöret i en kastrull tills det är nötbrunt. Blanda det smälta smöret i smeten.

Värm ugnen till 180°C. Kavla ut degen till en tjocklek av ca 3 mm på lättmjölat bakbord. Klä en smord pajform. Kyl i 15 minuter. Fördela pecannötterna i den klädda pajformen, häll fyllningen över och grädda sedan i ugn ca 45 minuter. Pajfyllningen ska vara dallrig när den tas ur ugnen. Låt svalna och vispa grädden under tiden. Smaksätt med konjak eller whisky och servera till pajen.

Lägg till ny kommentar