Chokladkola.se

Chokladkolapaj


En fyllig, god och mäktig paj! Serveras gärna med en klick grädde till.

Ingredienser för botten

  • 200 g chokladkakor (Safari choklad cookies)
  • 75 g smör

Ingedienser för mörk chokladkola

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 msk kakao
  • 0,5 tsk ättikssprit 12%
  • 50 g smör

Ingedienser för vit chokladkola

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl ljus eller vit sirap
  • 100 g vit choklad
  • 0,5 tsk ättikssprit 12%
  • 50 g smöt

Gör så här

Botten

Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren samtidigt som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylskåpet.

Mörk chokladkola

Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min. Gör kulprovet för att se att kolan är klar. Dra kastrullen från värmen och rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt i ca 1 timme.

Vit chokladkola

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min och gör sedan kulprovet för att se om kolan är klar. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.

Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över kakao. Bjud gärna med vispad grädde till.


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2016-02-25 13:35:01, av Ludvig

Tackar vi använder detta på våran matlagar show!

Skriv en kommentar

Länk till den här kommentaren 2016-02-26 10:30:13, av Linda

Kul att höra! Hoppas det går bra för er :)

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar